Porotherm
Bezplatná konzultace

Bungalov, Západní Čechy

Dům jako splněný sen

Pojem dlouhé zimní večery nabyl u investorů po koupi pozemku poblíž západočeského krajského města rozměru průběžné diskuse nad vzhledem a zejména nad dispozičním řešením budoucího domu. Poměrně úzká stavební parcela představovala sama o sobě určitý limit, s nímž bylo nutné skloubit reálné potřeby rodiny, které se odvíjely od zkušeností z předchozího bydlení. Představivost při návštěvách „svého kousku země" manželům rozhodně nechyběla, a tak se záhy v rukách budoucího pána domu, mj. profesí stavaře, začal rodit nákres, kterému dal projektant pouze oficiální podobu.
 

Efektivně, úsporně, pohodlně

V rámci úspor nemá dům obytnou půdu. Přestože nespadá do žádné energetické kategorie, je díky svému konstrukčnímu řešení na hranici nízkoenergetické stavby, čemuž napomáhá jak použití betonových tvárnic s izolační vložkou, tak i zateplení stropu 30cm vrstvou minerální vaty. Solární kolektory integrované do střešní krytiny jsou dalším příspěvkem pro energeticky efektivní provoz. V zimním období, kdy slunce po obloze putuje nízko, pomáhají prohřát hlavní obytnou zónu i napevno osazená okna sahající od stropu až téměř k podlaze spolu s francouzským oknem, jímž se vstupuje na terasu.
 

Rodinné zázemí

Dům byl původně navržen pro tříčlennou domácnost, ale po půl roce od nastěhování vylétl z rodinného hnízda i nejmladší syn. V dispozičním řešení bylo nicméně již od počátku, kromě centrální obytné zóny s jídelnou a kuchyňským koutem a dále rodičovské ložnice, počítáno se dvěma pokoji pro příležitostné přespání zejména vnoučat. Všechny místnosti domu jsou soustředěny kolem středové haly a na ni navazující chodby. Do haly rovněž ústí vstup z integrované garáže.
Zatímco v exteriéru, zejména obkladem z cihlových pásků Terca od společnosti Wienerberger, bungalov nezapře inspiraci viktoriánskou Anglií, vzdušnému interiéru dominují tóny bílé, jimž sekunduje naturální vzhled dřevěného masivu.
 

Zaměřeno na střed

S řešením domu, kde hrubou stavbu dodaly klatovské Betonové stavby Group, jsou majitelé maximálně spokojeni. Rozhodně k tomu přispěla skutečnost, že nebyli při projektování ani při realizaci domu pod
tlakem. Na základě zkušeností by dnes pouze zesílili středovou příčku, pod níž není ani základový pas, a tím by se vyhnuli předimenzování kleštin zabraňujícím prohýbání stropu.
 

Velká relaxace na malé ploše

Na zbývající nezastavěné části pozemku si majitelé vytvořili relaxační ostrůvky, které spojuje zelená plocha trávníku. Po celé šíři domu se zde rozprostírá okrasné jezírko osázené vodními rostlinami, mezi nimiž se prohánějí zlatí karasové. Uklidňující podívanou lze pohodlně sledovat i z kryté terasy u obývací části domu. Na protilehlé straně si majitelé sami postavili zahradní domek s pergolou, pod níž je posezení se zahradním grilem. S domem korespondující cihlový obklad ukrývá malé tajemství – zahradní domek je totiž sestaven pouze z OSB desek, s nimiž se poměrně dobře a především rychle pracuje. O osvěžení v horkých dnech se spolu s jezírkem stará i zahradní sprcha instalovaná vedle pergoly.
Zahrada je dílem profesionálů. Na začátku si majitelé nechali zpracovat projekt včetně doporučených rostlin, které jsou vhodné jak z pohledu pěstitelských podmínek, tak konečného vzrůstu, a toho se při jejich výběru drží.
Půdorys přízemí
 

Bungalov, Západní Čechy

 
Bungalov, Západní Čechy / download
Adobe PDF Dokument RD_WCP_MD12 (614 kB)
Doporučit stránku
Doporučit stránku
Buďte v obraze Porotherm
Nechte se hýčkat - zdarma Vás
budeme informovat o novinkách
v programu POROTHERM DŮM
i v sortimentu společnosti
Wienerberger.

Vložte svoji e-mailovou adresu
a žádná důležitá informace
Vám již neunikne.

Newsletter

Můžete se kdykoliv odhlásit.

Používáním tohoto webu, souhlasíte s využitím cookies pro analýzu návštěvnosti a reklamu. Zásady ochrany osobních údajů.